kwartje gevallen over economie

Gisteren bij het bespreken van de PR en de voorbeelden die Ton enthousiast op begon te lepelen, ontstond er iets in mijn hoofd wat ik gisteravond pas een woorden kon geven. Ik wil het graag delen.
In de voorbeelden die gisteren over tafel gingen was de context dat we onder het thema ‘economie’ bedrijven gaan belichten die het in de huidige economie goed doen op gebied van duurzaamheid. Dat roept bij mij de vraag de vraag op of we dan niet richting valkuil gaan.
Als we iets willen laten zien van de circulariteit of sluiten van kringlopen, kan dat op deze manier op z’n plaats zijn (als deze bedrijven daar goede voorbeelden van zijn). Maar als we iets willen laten zien over vormen van economie die meer duurzaam zijn en minder ten koste van mens en natuur gaan, is dit misschien niet de meest handige weg.
Voor dat laatste moeten we dan juist ontwikkelingen zichtbaar maken van andere vormen van economie. Denk dan aan coöperaties, sociale ondernemingen, anders kijken naar baanzekerheid, basis- en maximuminkomen, renteloos geld, lokaal geld, ruileconomie*), armoede voorkomen (i.p.v. bestrijden), inclusieve samenleving, andere vormen van werkverdeling etc. In ‘Ontgroei’ vinden we hier een aantal handvatten voor.

*) In onze gemeente is al ruim 10 jaar een LETS-ruilkring actief (Lokaal Economisch Transactie Systeem)

Er is een hoop geschreven over geld en duurzaamheid. Uit mijn boekenkast kan geleend worden:

  • Arm en rijk / David S. Landes
  • Een @nder soort geld / Heleen Toxopeus
    Eigen geld maken / Henk van Arkel
  • Het geld van de toekomst / Bernard Lietaer
  • Welvaart zonder groei, economie voor een eindige planeet / Tim Jackson
  • Einde aan groei / Richard Heinberg
  • No logo / Naomi Klein
  • Geld en duurzaamheid / Bernard Lietear e.a.
  • Het geld van de toekomst / Bernard Lietaer (klassieker!!)
  • De mythe van de groene economie / Anneleen Kenis (scherpe analyse)

1 gedachte over “kwartje gevallen over economie”

  1. Dag Bert,

    prima om ons te richten op het zichtbaar maken van ontwikkelingen van andere vormen van economie. Dat zijn volgens mij dan de initiatieven die ontstaan vanuit een ideologische benadering. Op zich niets mis mee maar………net zoals het begrip duurzaamheid een breed begrip is, zijn er meer initiatieven op het gebied van duurzaamheid dan alleen de ideologische benadering ook al voelen wij ons hiermee mogelijk het meest verwant. Omdat wij ons richten op (toekomstige) initiatieven binnen de gemeente Gemert-Bakel is bewustwording in het hele brede spectrum van duurzaamheid van belang. Door ook aandacht te besteden aan de niet-ideologische maar mogelijk meer uit economisch of winstbejag of kostenbesparing ingezette initiatieven zouden we ook in deze sector meer begrip, aandacht, bewustwording kunnen creëren. Iedere verbetering en verandering op dat gebied is toch ook mooi meegenomen.?!

Plaats een reactie