Onderzoek ontwikkelingen

Onderzoek toekomst Gemert-Bakel
 6 – 10 januari 2020

In opdracht van het burgerinitiatief ‘Sporen naar morgen’, gaan ruim 70 studenten op onderzoek in Gemert-Bakel. Zij gaan in alle dorpen op pad om uit te zoeken welke initiatieven bewoners en bedrijven nemen om duurzamer te gaan leven.
Het gaat om 2e-jaars studenten van de opleiding Sociale Geografie van de Universiteit van Amsterdam. De studenten gaan op 7, 8 en 9 januari in drietallen op pad met vragenlijsten, enquêtes en observatie-opdrachten. Best kans dat ze ook bij u aanbellen! De studenten kunnen zich legitimeren met hun studentenkaart van de Universiteit van Amsterdam.

De opdrachtgever ‘Sporen naar morgen’ bestaat uit een groep mensen die zich tot doel heeft gesteld in een film zichtbaar te maken welke goede voorbeelden en initiatieven er in- en rond Gemert-Bakel al zijn van een duurzame samenleving.

We leven momenteel in een bijzondere tijd. We staan als Nederland hoog in welvaarts- en gelukslijstjes, maar tegelijkertijd groeit het besef dat daar ook een keerzijde aan zit. Het besef dat onze leefwijze ook negatieve gevolgen heeft voor de natuur, ons klimaat, voor mens en dier. Zo hebben de meeste mensen het in materieel opzicht erg goed, maar is er tegelijk veel eenzaamheid, een hoge prestatiedruk, veel zingevingsvraagstukken en burn-out én een toenemende ongelijkheid. Er is veel in het nieuws over klimaatverandering en daarbij is ook veel discussie over het klimaatakkoord. Het gaat dan vaak over de financiële consequenties; wie betaalt de rekening? Uiteindelijk zijn we dat allemaal.
Wij zien – en gelukkig met ons steeds meer mensen – de urgentie om het anders te gaan doen. We staan voor de keuze: kiezen we voor ‘doorgaan zoals we gewend zijn’ of kiezen we voor ‘een wereld die goed is voor mens en natuur’. Daarom willen wij laten zien hoe het ook anders kan. Door te sporen naar morgen.

Wij geloven dat het aanstekelijk werkt als je ziet dat duurzaam leven heel goed is toe te passen in je eigen omgeving. En dat onze keuzes voor duurzaamheid (denk aan lokale voeding van het seizoen, samen groene energie opwekken etc.) ons helpen om gelukkig te zijn. Dáár gaat het ons om. En niet om de discussie over hoe groot onze invloed is op het klimaat of hoe een en ander betaald moet worden.

Om meer zicht te krijgen op de initiatieven die er al lopen, hebben we hulp gevraagd aan de studenten. U kunt hen in de week van 6 tot 10 januari overal in Gemert-Bakel tegenkomen. U herkent ze aan het tasje met daarop ons ‘Sporen-naar-morgen’-logo.

Bij de start van de onderzoeksweek is dit filmpje gemaakt.

.