Inspiratie en verdieping

Voedselverspilling

Doe het zelf, Klokhuis ( 5 min.): https://www.youtube.com/watch?v=kZQ2xFnSoog

Trailers van films over voedselverspilling:

Verpakkingen

Voedsel-voetafdruk

Eten van het seizoen:

Gezondheid

 • Waarom de boer leeuweriken gebruikt als indicator (2.38min.): Demeter granen, biodynamische boer Louis Dolmans – YouTube
 • Voedsel en gezondheid: Aflevering 1, voeding on Vimeo (3.50 min) Uitleg leefstijlgeneeskunde: overbewerkt voedsel, vaak eten op een dag, relatief goedkoop snacken à risico van metabole aandoeningen (diabeter, hart). Uit tekst wellicht bruikbaar: wat is beter: 3x p/d met verzadigd gevoel eten, zodat tussendoor hoofd en lichaam (suikerspiegel) rust krijgt.
 • Oorspronkelijke voeding on Vimeo Paleo-dieet aangevuld met huidige producten met gezondheidsbevorderende elementen (koffie/thee/pure chocolade min 85% cacao/kokosolie/roomboter
  Kenmerkend van eetpatroon in blue-zonesgebieden: zelf klaarmaken, seizoensgebonden, vers en onbewerkt.
 • Lezing Jaap Seidell (21.51 min.) Een gezonde voedselomgeving: een mensenrecht – Prof. dr. Jaap Seidell on Vimeo
  Nederlands voedselbeleid valt onder veel ministeries en is dus niet integraal. Uitgangspunt van de overheid is dat burger verantwoordelijk is voor eigen lichaam. Maar…de burger maakt zijn eigen voedsel niet en is niet op de hoogte wat er in aangeboden voedsel zit! Dat is ook moeilijk te doorgronden: door marketing/reclame van producten; door wat is waar in jungle van voedselexperts.
  Interessant detail: chronische welvaartziekten zijn 80% te voorkomen door gezonde leefstijl. Invloed op goede geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.
 • Voedsel en sporten: Natuurlijke voeding on Vimeo (5.08 min) (mooie en reële kanttekeningen) fietssporter: inspirator om natuurlijk te eten ipv sportdrankjes/-reepjes (overbewerkt voedsel met stoffen die afval zijn voor je lichaam). Door zelf voeding te maken voorkom je lichaam capaciteit moet verbruiken om die afval op te ruimen. Kern: alles wat in verpakking zit, daar zitten stoffen in die je lichaam niet ten gunste komen.
 • De website van Permacultuur Nederland: Levende gezonde gronden voor gezond voedsel en gezonde mensen:https://www.permacultuurnederland.org/wp/gezonde-levende-gronden/#.YAnIX3dKjgE 

Gevolgen van voedsel voor water, bodem en lucht

 • Wat gebeurt er met net leven op Aarde? https://www.youtube.com/watch?v=dEmFVq7fuv8 (2.48 min.)
  Welke factoren beïnvloeden de mondiale biodiversiteit en wat kan worden gedaan om de achteruitgang ervan te stoppen? Een korte animatie brengt de kijker naar het jaar 2050 en laat zien dat de toekomst niet vast ligt: de keuzes die de samenleving nu maakt, zullen bepalen hoe de wereld er over enkele decennia uit zal zien.

Verborgen kosten voeding / voeding en economie

Bodemleven

Voeding in de toekomst

 • Eten in 2050 (0.39 min.)VOEDING on Vimeo Animatie voedselvoorziening toekomst. Boeren dragen bij aan landschap en leefomgeving, er wordt seizoensgebonden geteeld op andere plekken dan gebruikelijk (o.a. op daken).
 • Voedselveiligheid door biodiversiteit: Vandana Shiva: Who Feeds the World? – YouTube (Engels) (5.00 min.) vooruitgang in voeding… of achteruitgang.
  Stelling dat kleine boeren (‘zoals herenboeren-initiatieven’) de wereld moeten voeden als bron voor voedselveiligheid.
 • De actie die jongeren vragen is samengevat in dit onderzoek.

Tot slot, jouw keuzemogelijkheid