aantekeningen overleg 7-3-2018

Aantekeningen van de bijeenkomst.

Miranda onverwacht verhinderd. Dieneke tijdelijk afgemeld vanwege grote opdracht.

Onderwerken die besproken zijn:
Voortgang project kunstenaars Hereboeren Berichtensite Volgende bijeenkomst en PR

Carla:

Kunstenaars: boom/zonnepanelen (denk aan ‘Weg van de toekomst’ in Oss, met uitnodiging voor ieder in de gemeenschap als verplaatsbare totem voor ieder die aandacht wil voor duurzaamheid.

Nut eraan koppelen; bijvoorbeeld e-fietsenoplader, mobieltjes opladen.

Andere idee: jute tasjes laten maken met beeld door ORO-mensen. Jumbo Veghel doet dat niet. Lokale Jumbo heeft potje. Gesprek AH. Vraag moet zijn voor een ‘haak’. Niet voor een product.

Pieter biedt hulp aan voor contact.

Jumbo Gemert / wordt vervolgd.

Opzetje Dieneke: aanschaffen tasjes / subsidieaanvraag Rabo. Kan wellicht beter uit aanvraag gemeente. Aanschaf moet uiteraard ook verantwoord.

Kunnen tassen ook door mensen zelf gemaakt worden? Navraag LEV-groep? / Actie Bert

Bedrukken of borduren? Borduren zou computergestuurd kunnen.

Stof kan ook gerecycled zijn, bijvoorbeeld gerecyclede werkkleding. Ton doet navraag / Actie Ton

BerichtenSite: is goede basis voor ons. (concepten open zetten)

Hereboeren

Ingrid is inmiddels betrokken bij Boudewijn/Boxtel. Ingrid loopt daar nu mee als vrijwilliger. Aan de binnenkant hangt dezelfde sfeer als tijdens de rondleiding waarneembaar was.

Bert: Jan Melis heeft grond (10 ha) en wil verkennend gesprek met Hereboeren. Antwoord is dat Hereboeren wil beginnen met een groep kartrekkers en ziet dan de grond wel zelf komen.

Peter: Heeft verkend wat de mogelijkheden zijn bij Padua en dicht in de buurt (boerderij en 10 ha). Padua heeft zelf nog geen lange-termijnplannen voor grond en boerderij. Zij denken een jaar nodig te hebben om dat plan te maken.

Buurman Cel (10ha) , heeft aarzelende interesses. Verkoopt liever de hele boel.

Ingrid: Pachtgeld dat Hereboeren betaalt is (standaard) lager dan regulier. Wat doet htt met de maandelijkse deelnemersbijdragen als er een reguliere pachtprijs betaald moet worden? Actie Ingrid

Roept de vraag op of wij (Groep ‘Sporen naar morgen’) dat los gaan trekken? Zo ja, dan moeten we wellicht een andere opdracht voor onszelf schrijven.

Onze keuze: doorgaan met ‘Sporen naar Morgen’.

Acties: Marc (Carla) en Annette (Bert) vragen om deelnemers te gaan werven en doorgaan met verkenningen rondom grond. (Peter bij Padua en Ingrid rondom aanbod van Jan Melis). Actie Carla, Bert, Peter, Ingrid

Volgende bijeenkomst: 18 april; 9.30 – 11.30u bij Bert

PR:
nog niets te melden. Dus nog niets doen.

Peter: of hebben we wél een boodschap? We weten wat we willen. Het gaat ons om het proces; wat kunnen we nu al weggeven.

Arno Maas uitnodigen voor 18 april. / Actie Bert

Pieter: project zon op school. Filmpje daarvan gemaakt. Kinderen vinden het erg leuk en zijn wel gegroeid in hun bewustwording. Daar zou een deel van de film gebruikt kunnen worden.

Artikeltje zou kunnen oproepen om initiatieven te melden. Dat zou een lijst op de site kunnen worden.

Na volgende keer (18 april, gesprek met Arno) dan bekendheid gaan zoeken.

Peter: Mobiliteit bijeenkomst geweest geïnitieerd door koploperstafel. Daar mist hij (een) visie. Dat is voorwaarde voor Peter om daaraan deel te nemen.

1 gedachte over “aantekeningen overleg 7-3-2018”

  1. Sorry, Ik zie dat ik hier de reactie had moeten plaatsten over de pachtprijzen.
    Nog een keer.
    Hieronder de reactie vanuit Herenboeren. Graag jullie reactie of de pachtprijs voor onze regio reëel is.

    ” In ons rekenmodel gaan we uit van € 1.000,- per hectare. Dat lijkt me voor Brabant behoorlijk marktconform. In een stedelijke regio als Rotterdam is dat mogelijk niet toereikend, maar voor Gemert-Bakel lijkt me dat een nette pachtprijs. Het is inderdaad wel zo dat we graag op zoek zouden gaan naar landgoed- en/of grondeigenaren die ook de maatschappelijke, sociale en ecologische meerwaarde van een Herenboerderij zien en dat zouden willen “verrekenen” in een lagere pachtprijs. Dit gesprek zullen we met de verpachters ook blijven voeren”

Plaats een reactie