Aantekeningen bijeenkomst 18-4-2018

Hans van Duinhoven, Carla, Ton, Pieter, Peter, Ingrid, Arno Maas, Bert (aantekeningen)

Miranda afwezig

Volgende afspraak: 30 mei 9.30 – 11.30u (Ingrid vakantie)

Kennismakingsrondje. Gasten: Hans van Duinhoven en Arno Maas.

Kunst:

tassen. Gerecyclede werkkleding gebruikt als tas, tweezijdig bedrukt. ‘Poer’ (?): love it, use it recycle it. Is (veel) hoger plan, maar vraagt eerst een nadere verkenning. Carla en Ton gaan samen in gesprek met Marcel.

Oro-tekeningen zijn al gemaakt. Zij waren al met duurzaamheid bezig. De tekeningen komen op de site.

Boom van zonnepanelen. Demontabele boom. De opgewekte energie wordt gebruikt voor een boodschap m.b.v. een lichtkrant. Verder verkennen met Maarten Schamp. / contact leggen. Carla en Dieneke

Zelfgemaakt filmmateriaal kan (al dan niet via WeTransfer) naar Arno gemaild worden Mail: Arno.maas01@gmail.com Actie allen

 

Pieter: de initiatieven die hij genomen heeft om duurzaamheid verder te brengen en bewustzijn te vergroten zijn o.a.:

4 bedrijven CE-challenge. Programma van 4 keer. Gaan bekijken of zijn stappen naar circulariteit kunnen zetten.

Verdiepingssessie met ledenraad om lopende initiatieven op gebied van duurzaamheid te inventariseren.

Ledendag Rabo (oktober) is André Kuipers voor geboekt.

Grote bedrijven (hoog energiegebruik) laten doorlichten.

Hereboeren.

Ingrid: Hereboeren zijn bezig om verschillende sporen te onderzoeken. Niet meer heilig om eerst 200 deelnemers te hebben. Ook de ingang van grond is denkbaar. Daarnaast schrijft Hereboeren dat soort dingen niet voor en kan het initiatief op verschillende manieren ontstaan.

Peter: Verkenning met buurman (heeft boerderij en 10 ha). Zij zijn er serieus mee bezig. Ook Padua benaderd. Hebben ook boerderij en 10 ha. Zij willen eerst lange termijn. Maar… daar willen we misschien wel deel van uitmaken. Peter verwacht uitnodiging om verder in gesprek te gaan.
Kennis (Croy) laat keerzijde zien vanuit het perspectief van de boer.

Hans: Zo zou cofinanciering een denkbare weg kunnen zijn. (Is in Oss gedaan met Groene Engel)

Carla: linkje Tegenlicht. Erg goed.  Bio-boeren en burgers een gezamenlijk lokaal verkooppunt organiseren.
Daarnaast is de inleg voor Hereboeren is toch erg veel

Peter: Toekomstboeren/ link naar site opnemen. Aktie Bert

Pieter: Croy, Jan Franken heeft daar een combi gemaakt van boeren voor streekproducten. Is erg creatief. De moeite waard om te onthouden en contact mee te zoeken.

Bijeenkomst voor geïnteresseerden voor lokale voeding organiseren om daar met enkele mogelijke modellen te peilen waar behoefte en draagvlak ligt. Actie Peter, Carla, Ingrid samen aan tafel met Marc, Annette en evt. Philomeen.

 

Film:

Arno: gewoon verzamelen wat er is. Remon Smits (woont in Gemert, heeft Lucas gedaan) loopt nu stage en wil met projecten meedoen.
Arno heeft archief van tientallen jaren. Is gerubriceerd en daar kunnen we evt. gebruik van maken.

Ton: je zou moeten weten wat er is, zodat je nu dingen kan gaan volgen. De catalogus (Arno) kunnen we raadplegen om te kijken op welke thema’s er al historie is. Vanuit die historie kunnen we evt. de ontwikkeling naar het nu laten zien.

PR

Oproep doen? waar bent je mee bezig? Meld je!

Hans: Je kunt ook kiezen om Tomorrow in de Eendracht te vertonen. Is te koppelen aan PR.

Meerdere mogelijkheden: Nieuwsflits van OmroepCentraal, GemertsNieuwsblad (hebben ook een samenwerking).

Afspraak: per afgesproken ‘spoor’ een interview (Nieuwsflits) voorbereiden en opnemen. Nieuwsflits gebruiken om per thema te laten weten wat er al is en wat de bedoeling is. De ‘catalogus’ van OmroepCentraal doorlopen waar de raakvlakken zitten en evt het filmarchief ook daarbij te betrekken.

En dan parallel daaraan ook berichtjes in het Gemerts Nieuwsblad. Actie allen.

Vooraan of achteraan in de serie kunnen we dan een ‘algemene Nieuwsflits’ en dito artikel maken waarin de samenhang tussen de sporen zichtbaar wordt.

Geld

Bericht ontvangen van de gemeente dat we tegen indiening van een factuur een bedrag van € 1500 tegemoet kunnen zien.
Nagekomen gedachte (Bert): Dat moeten we wellicht niet te lang voor ons uitschuiven. Als we echt een factuur van derden moeten overleggen wordt het lastig om iets op korte termijn te doen. Dan zouden we aan Arno een (externe) kostenfactuur kunnen vragen en die alvast het geld geven als vergoeding voor de bijdrage van omroep centraal. Nadeel: dan kunnen we geen geld aan andere dingen besteden.
Een andere (meer aantrekkelijke) mogelijkheid is om een ‘eigen’ factuur te maken en het geld voorlopig ergens te stallen. Dan kunnen we het daadwerkelijk gebruiken om hobbels te nemen. In dat geval is het handig als iemand de rol van penningmeester wil pakken en het geld in een aparte boekhouding (of rekening) kan opnemen. Wie voelt zich geroepen?

Het pamflet dat onze gast Hans uitdeelde is hier digitaal terug te vinden als nieuws-item en hier als pfd.

Plaats een reactie